En særlig færøsk religionshistorie i nordisk-dansk perspektiv

Translated title of the contribution: A special Faroese history of religion in Nordic-Danish prespective

Hans Andrias Sølvará, Carsten Bach-Nielsen (Editor)

Research output: Contribution to journalArticle

Abstract

Færøerne har en særskilt nordisk historie, som på mange måder har udviklet sig på egne præmisser. Dette gælder også religions- og kirkehistorien, men påvirkningen fra dansk kultur har både institutionelt og indholdsmæssigt været stor siden reformationen - mange har ment alt for stor. Denne dobbelthed har haft den konsekvens, at færøsk religions- og kirkehistorie både har udviklet sig med inspiration fra og på trods af dansk kultur. I det sidste tilfælde er inspirationen for en stor del kommet fra områder uden for det danske rige. Disse særlige færøske forhold har haft den betydning, at udviklingen på Færøerne har været unik. I denne artikel vil jeg forsøge at belyse denne udvikling med særligt henblik på perioden fra omkring 1850, da Færøerne blev lagt under den danske grundlov, til 1950, da det færøske samfund blev transformeret fra et traditionelt bondesamfund til et differentieret fiskersamfund.
Perspektivet vil ikke være snævert færøsk/nationalt, som det ofte har været tilfældet inden for den færøske historieforskning, men snarere nordisk-dansk.
Translated title of the contributionA special Faroese history of religion in Nordic-Danish prespective
Original languageDanish
Pages (from-to)220-235
Number of pages15
JournalKirkehistoriske Samlinger
Volume2012
Publication statusPublished - 2012

Keywords

  • religious history
  • Faroe Islands
  • Danish culture
  • Nordic history
  • religion
  • history of religion

Fingerprint

Dive into the research topics of 'A special Faroese history of religion in Nordic-Danish prespective'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this